Inboedel verdelen

Verdelen van inboedel bij scheiding.

Als een van beiden vertrekt, dan is het wel zo praktisch dat de meeste spullen in de woning achter blijven. Dit scheelt een hele hoop gesleep met spullen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de geïnstalleerde keuken onderdelen, zoals een wasmachine en afwasmachine. In de praktijk wordt dan op papier gezet, wat de ander meeneemt. De rest blijft dan achter in de woning. Vaak is dit een korte lijst, waarop met name persoonlijke boedel staat genoteerd.

Lastiger is het, als u beiden de woning gaat verlaten. De lijst wordt dan langer en u moet het over meer zaken eens zien te worden. Bij het maken van keuzen, dient u zoveel mogelijk praktisch te blijven. De persoonlijke zaken waaraan een van beiden gehecht is blijven zoveel mogelijk bij die persoon. Denk dan aan erfstukken, studieboeken, hobbyspullen.

Voor de verdeling kunt u gebruik maken van een inboedellijst. Deze kunt u maken door een lijst op te stellen en daarop alle zaken te vermelden die u van belang vindt en per onderdeel te vermelden wie van u dit toebedeeld krijgt.

Verrekenen van de waarde

Na de verdeling gemaakt te hebben, zult u moeten nadenken over de verrekening van de waarde. Het gaat dan om de dagwaarde van de spullen. Dit is een veel lagere waarde dan bijvoorbeeld de vervangingswaarde, of de nieuwwaarde. De meeste inboedelspullen zijn na 10 jaar niets meer waard. Ter illustratie: het bankstel dat u net voor €1.000,- heeft gekocht, is bij thuiskomst mogelijk nog maar de helft waard. Naarmate het inboedel stuk couranter is, zal de waarde hoger kunnen worden geschat.

U wordt het niet eens over het bedrag?

Als een van u beiden niet-realistische verwachtingen heeft over het uitkoopbedrag, dan moet u wellicht de verdeling van de spullen herzien. Dat maakt meestal de ander meegaander, als deze zelf de spullen voor een hoog bedrag zou dienen over te kopen. Kijk verder ook op www.marktplaats.nl waar u veel inboedel met de betreffende prijzen aantreft. Let er wel op dat het gaat om vraagprijzen.

Een laatste manier voor waardering van inboedel, is het inschakelen van een deurwaarder. Deze zijn bedreven in het verkopen van inboedel ten bate van schuldeisers, zodat een realistische inschatting kan worden gemaakt van de waarde.

Huwelijkse voorwaarden.

Bent u niet in gemeenschap van goederen gehuwd/geregistreerd partnerschap aangegaan? Kijkt u dan voor informatie over huwelijkse voorwaarden op de pagina van onze site.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.