Uw woning en scheiden

Scheiding en uw woning.

Verhuizen is evenals een echtscheiding een ‘life event’ (levensgebeurtenis), dat een buitengewone grote impact heeft op de emotionele stabiliteit van de betrokkenen. Als u gaat scheiden en u gaat ook nog verhuizen, dan is dit een dubbel zware belasting. Als u kunt afspreken dat de woning (tijdelijk) kan worden behouden door een van u beiden, dan is voor die persoon de echtscheiding een minder grote belasting.

In het belang van de kinderen verdient het vaak de voorkeur de woning na scheiding vooralsnog niet te verkopen. Ze houden daarmee nog een stukje vertrouwde grond onder hun voeten.

Nieuwe woonruimte als vertrekpunt na scheiding

Scheiden gaat over apart wonen. U verbreekt de gemeenschappelijke huishouding. Eerste focus na het echtscheidingsbesluit zou moeten zijn, het vinden van andere (tijdelijke) woonruimte voor een van beiden. Uitzicht op nieuwe woonruimte geeft weer kleur en perspectief aan de gescheiden toekomst. Het zal de spanningen tussen beiden verminderen als u beiden geschikte huisvesting heeft gevonden.

Kostwinner vertrekt uit woning na scheiding

Vaak wordt gekozen voor het (tijdelijke) vertrek van de kostwinner uit de echtelijke woning, omdat deze de woning minder nodig heeft van wege het werk. Ook zal meestal het hoofdverblijf van de kinderen niet zijn bij de kostwinner.

Verdelen

Het verdelen van het eigendom, of het verdelen van het gebruik van de woonruimte, zal niet altijd makkelijk zijn. Graag helpen wij om een passende oplossing te vinden, waarbij voor alle betrokkenen goede huisvesting en passende woongelegenheid wordt gevonden. In bijna alle gevallen zal de hoogte van de alimentatie afhankelijk zijn van de woonkosten.

Laat u door ons goed adviseren omtrent de opties ter zake uw woning. Ook een goed financieel advies van uw hypotheekadviseur is dringend aan te bevelen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.